CIGS dunne film zonnepanelen

De CIGS technologie onderscheidt zich van kristallijne zonnepanelen dankzij de hoge schaduwtolerantie, het extra vermogen door het Light Soaking Effect, een goed temperatuurcoëfficiënt en doordat het gevoeliger is voor een breder spectrum van het zonlicht.

Hoge schaduw tolerantie.

De celstructuur van zowel CIGS als CIS dunnefilm zonnepanelen verschilt met die van kristallijn silicium zonnepanelen. De smalle cellen strekken zich uit langs de gehele lengte van het paneel terwijl kristallijn silicium cellen vierkant zijn. Zodra een klein gebied van een cel zich in de schaduw bevindt of bedekt word werkt de gehele kristallijne module werkt niet meer. Het Solar Frontier paneel blijft werken zolang niet het gehele paneel zich in de schaduw bevindt of bedekt wordt, van bijvoorbeeld bladeren. De daling van het rendement dat door schaduw optreed wordt tot een minimum beperkt. Doordat de panelen minder gevoelig zijn voor schaduw of gedeeltelijke bedekking halen ze toch nog een hoog rendement. 

Extra vermogen door het Light Soaking Effect

Het Light Soaking Effect treed op zodra zonnepanelen worden blootgesteld aan zonnestraling. Ten gevolge van het Light Soaking Effect kan in de praktijk tot maximaal 10% meer vermogen uit het paneel gehaald worden als op de datasheet vermeld wordt. 

Een goed temperatuurcoëfficiënt. 

Door stijgende temperaturen nemen de prestaties van een zonnepaneel af. Dit wordt uitgedrukt door de temperatuurcoëfficiënt. Hoe hoger de temperatuurcoëfficiënt van een zonnepaneel is, hoe lager het rendement met als resultaat een lagere opbrengst. De Solar Frontier zonnepanelen hebben een hoge temperatuur stabiliteit als gevolg van hun lagere temperatuur coëfficiënt in vergelijking met andere technologieën. Hierdoor treed er bij toenemende temperatuur een kleiner verlies in op en kunnen er hogere energie opbrengsten worden behaald.  Bij een buitentemperatuur van 30 °C kan de temperatuur van het zonnepaneel makkelijk oplopen tot 60 °C. Hierdoor zal de energieopbrengst bij een kristallijn zonnepaneel tussen 14% en 16,8% minder zijn dan bij optimale omstandigheden. Dankzij de hoge temperatuurcoëfficiënt zal dit verschil bij een Solar Frontier CIS zonnepaneel slechts 10,85% minder zijn.

Optimale opbrengst bij weinig licht. 

Solar Frontier CIS zonnepanelen blijven goed presteren bij slechte lichtomstandigheden. De Solar Frontier CIS-technologie geeft een veel hogere gevoeligheid voor langere golflengten tijdens zonsopgang en zonsondergang. Een veel breder spectrum van het licht wordt opgevangen door het paneel. Dankzij dit gedrag van de CIS dunne-film modules werken deze ook in de vroege ochtend en in de late avonduren of onder diffuus licht van mist of wolken. Hierdoor hebben deze panelen daadwerkelijk een hoger rendement in vergelijking met andere technologieën.  

Vaak zorgt de praktijksituatie ervoor dat zonnepanelen niet op de meest ideale manier kunnen worden gemonteerd om het hoogst mogelijke rendement te bereiken. In een ideale situatie is het dak op het zuiden georiënteerd. De ideale hellingshoek in de winter verschilt van de ideale hellingshoek in de zomer (tussen de 14 en 60 graden). Dat Solar Frontier panelen zo goed omgaan met minder optimale lichtomstandigheden betekend dat ze ook bij minder ideale oriëntatie of hellingshoek een goed rendement blijven behalen. Met Solar Frontier's dunne-film zonnepanelen kan er dus een hogere energie opbrengst worden bereikt , zelfs op daken met een oost/west oriëntatie, ondanks dat hierbij hoofdzakelijk lage hoek bestralingen plaatsvinden.