Led verlichting

LED is de afkorting van Light Emitting Diode, oftewel licht uitstralende diode. Een diode bestaat uit twee laagjes halfgeleiders. Door stroom te zetten op deze laagjes ontstaat er een energieoverschot. Deze energie wordt omgezet in 90 % licht en 10 % warmte.  Bij de gloeilamp, nog niet zo heel lang geleden dé standaard verlichting is dit precies andersom. Slechts 10% van de stroom wordt omgezet in licht en maar liefst 90 % wordt omgezet in warmte.

De kleuren die LEDS kunnen hebben zijn rood, groen en blauw. Door een combinatie van deze drie kleuren ontstaan er verschillende kleuren wit licht. Dit varieert van warm-wit licht en koel-wit licht tot bijna daglicht.

Lange tijd was LED verlichting om verschillende redenen niet interessant als verlichtingsbron maar door de enorme ontwikkeling die LED verlichting heeft ondergaan zijn moderne LED lampen efficiënter dan de modernste spaarlampen en kennen ze vele andere voordelen ten opzichte van andere verlichtingsbronnen. De voordelen die LED verlichting biedt overtreffen die van elke gloeilamp, halogeen, spaarlamp of TL-verlichting.

 

De voordelen van LED verlichting

 

Laag energieverbruik

Verlichting neemt de derde plaats in wat betreft elektriciteitsverbruik en CO2 uitstoot in een huishouden en ook bij bedrijven is het een grote energiegebruiker. LED verlichting kan deze CO2 uitstoot en het energieverbruik tot wel 90% verminderen.

Lange levensduur

LED-verlichting gaat honderdduizend branduren mee. Ter vergelijking; Een normale gloeilamp heeft een levensduur van zo'n 1000 branduren een halogeenspotje 3000. Een LED lamp gaat bij normaal gebruik tot meer dan 20 jaar mee.

Lage warmteontwikkeling

LED-verlichting produceert (bijna) geen warmte. Hierin verschilt een LED lamp dan ook enorm met de gloeilamp. Bij een gloeilamp wordt ongeveer 90% van de energie omgezet in warmte. Bij een LED lamp is dit slecht 10%. Wie ooit een halogeenspotje heeft geprobeerd te vervangen weet dat ook halogeenverlichting behoorlijk heet kan worden. LED verlichting nauwelijks warm, wat ook de veiligheid ten goede komt.

Geen opwarmtijd 

Een LED-lamp heeft geen 'opwarmtijd' nodig zoals u dat bijvoorbeeld kent van spaarlamp. Led-lampen hebben direct na het inschakelen de volle lichtopbrengst. 

Hoog rendement

De aanschafprijs van LED verlichting is iets hoger als conventionele verlichting maar door de enorme energiebesparing en verdient de investering in LED verlichting zich binnen een jaar terug.

Constant licht

Voor het menselijk oog is het niet of nauwelijks te zien maar TL-verlichting flikkert. Zelfs moderne TL gaat 50 tot 60 keer per seconde aan en uit. We zien dit niet of nauwelijks maar onze hersenen registreren die dit wel via de ogen. Mensen die langdurig onder TL werken kunnen hierdoor aan het einde van een werkdag een moe en uitgeblust gevoel hebben.

Doordat bij led-verlichting het licht via een compleet ander principe wordt verkregen is dit licht constant, trillingvrij en zonder frequenties en daardoor veel fijner om onder te werken.

Schokbestendig

LED-verlichting is zeer schok- en trilbestendig. Een LED lamp bevat namelijk gloeidraad of glas. Een ge gloeidraad zoals in een gloeilamp breekt gemakkelijk door een plotselinge schok of val. LED verlichting is een ideale oplossing voor ruige en veeleisende omgevingen.

Vaak schakelbaar

spaarlampen gaan snel kapot wanneer ze vaak aan en uit gaan en zijn daardoor ongeschikt voor ruimtes waar u kort verblijft. Bij LED verlichting heeft dit geen invloed op de levensduur en is dan ook bijna onbeperkt schakelbaar.

Geen schadelijke materialen

Andere verlichting bevat vaak gevaarlijke stoffen en materialen. Zo bevatten spaarlampen onder andere kwik wat zeer gevaarlijk is als het in aanraking komt met mens of dier. Daarnaast zijn dit soort stoffen maar ook gassen die in verschillende soorten verlichting voorkomen slecht voor het milieu. LED lampen bevatten geen kwik of andere schadelijke materialen. Hierdoor kunnen ze zonder gevaren worden gebruikt en verwerkt. Een LED lamp is na zijn lange levensduur voor 98% recyclebaar.

 

Webshop

In onze webshop kunt u direct LED verlichting kopen, zoals vervanging voor gloeilampen, inbouwspots en TL-verlichting.