SolarEdge

SolarEdge is de wereldwijd marktleider op het gebied van omvormers die werken met optimizers. Elk paneel heeft zijn eigen optimizer die er voor zorgt dat het maximaal mogelijke rendement uit elk afzonderlijk paneel wordt gehaald. Perfecte beheersing van beschaduwing (enkel het paneel dat schaduw ontvangt zal minder vermogen geven) en de mogelijkheid voor verschillende hellingen en oriëntaties op dezelfde string zijn enkele voordelen van SolarEdge.

SolarEdge kent uitstekende garanties. De standaardgarantie op de omvormer is 12 jaar (te verlengen tot 20 jaar) en de standaardgarantie op de optimizers is maar liefst 25 jaar.

 

 

Sommige daken lijken ongeschikt voor zonnepanelen doordat er op een groot gedeelte van de dag sprake is van schaduw die op een gedeelte van de panelen valt. Bij een `standaard` omvormer zijn de zonnepanelen in één of meerdere serie(s) geschakeld. Wanneer één paneel van een serie minder presteert, bijvoorbeeld door schaduwval zullen de andere panelen hetzelfde lage rendement halen. Veel mensen, met schaduwval op hun dak, hebben dan ook de indruk dat zonnepanelen hierdoor niet rendabel voor hun kunnen zijn. Het SolarEdge systeem biedt hier echter een perfecte oplossing

SolarEdge optimizer

Poweroptimizers

Een SolarEdge omvormer werkt niet zoals een traditionele stringomvormer maar zorgt er, met behulp van poweroptimizers, voor zorgt dat elk paneel zijn maximale rendement behaald. Doordat het effect van schaduwvorming hierdoor geminimaliseerd wordt maakt dit systeem zonnepanelen ook interessant voor beschaduwde daken.  De poweroptimizers waar het SolarEdge systeem gebruik van maakt zijn kleine apparaatjes die achter elk paneel worden gemonteerd. Een poweroptimizer zorgt ervoor dat elk paneel, individueel en onafhankelijk van de andere panelen, continu zijn maximale rendement zoekt.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

Stel, er liggen 16 zonnepanelen op het dak van uw woning. Naast deze woning groeit een boom die bijvoorbeeld 's ochtends voor schaduw zorgt op 4 van de 16 panelen. In een normaal systeem zouden alle panelen hierdoor nog maar een percentage van hun maximale rendement behalen. Met het optimizer-systeem van SolarEdge zullen alleen de panelen die in de schaduw liggen minder rendement leveren en halen de andere panelen wel hun maximale vermogen.

 

Andere voordelen

SolarEdge biedt ook in andere gevallen waar verschillen bestaan tussen het rendement van verschillende panelen de juiste oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een dak dat verschillende hellingshoeken heeft, een systeem dat bestaat uit een combinatie van een plat en een schuin dak of verschillende dak oriëntaties.

Nog een voordeel van het SolarEdge systeem is dat elk paneel afzonderlijk is te monitoren. Mocht er één paneel om wat voor reden dan ook niet naar verwachting presteren dan wordt dit direct waargenomen. Bij een stringomvormer trekt dit het rendement van de hele serie naar beneden en blijkt bovendien het monitoren niet welk paneel de boosdoener is. De panelen links en rechts van het paneel blijven gewoon hun optimale rendement behalen.

SolarEdge biedt uitgebreide garantietermijnen (25 jaar op optimizers en 12 jaar op omvormers) en de uitgebreide monitoringsmogelijkheid is gratis inbegrepen. 

De voordelen van SolarEdge op een rij

√ SolarEdge levert in situaties zonder schaduwval tot 6% meer opbrengst
√ SolarEdge levert in situaties met schaduwval tot 16% meer opbrengst
√ Gratis monitoring per zonnepaneel via internet
√ Op afstand inloggen op uw systeem via internet
√ SolarEdge is 10-20% goedkoper dan micro omvormers
√ SolarEdge gebruikt 250% minder onderdelen dan micro omvormers
√ Veiliger door 1 Volt per paneel bij storingen
√ Flexibel systeem, panelen zijn eenvoudig uit te wisselen en bij te plaatsen

Garanties

√ Standaard 12 jaar garantie op de omvormer
√ Standaard 25 jaar garantie op de optimizers

Monitoring

SolarEdge is standaard uit te lezen via internet. U kunt hierbij kosteloos gebruik maken van het webportaal van SolarEdge. De prestaties zijn per afzonderlijk zonnepaneel te bewaken.